Meikäläiseltä on hieman jääny unhoon tää vuodatuksen blogi. Siitä saan syyttää sitä, että aikoinani unohdin oman käyttäjätunnuksen salasaloineen. Onneksi sitä on ollut sen verran viisas, että sähköpostiin oli jäänyt blogini aktivointiviesti. Elikkä nyt koetan tehdä parannusta ja kirjoitella hieman aktiivimmin vuodatukseen.:)

Elämässäni on tapahtunut vaikka mitä...jos vertaa blogini ensimmäisiin kirjoituksiin. Kuitenkin hengissä olen selvinnyt pohjalaisena savolaisten keskuudessa. Tänä vuonna tulee reilu kuusi vuotta täyteen, kun saavuin viäntäjien ja kiäntäjien joukkoon. :)
Elikkä tällä hetkellä olen melkein valmis yhteiskuntatieteiden maisteri. Gradua olen ohjaajien toiveiden mukaan vielä hienosäätänyt. Tarkoitus olisi laittaa tekeleeni kohta tarkastajille. Ensi viikolla käyn tekemässä jo kypsärin elikkä valmistuminen todella häämöttää edessä! :) Tosin hieman meinaa ahdistaa siirtymävaihe opiskelijasta työnhakijaksi. Tiedossa on muun muassa melkoinen paperibyrokratia sota, eri toimistoissa juoksemista ym.

Viimeksi eilen hermojani koeteltiin byrokratian vuoksi -kiitos siitä Kelan. Palautin viime tammikuun opintotukeni Kelan verkkopalvelussa, jotta saisin vielä joulukuulle viho viimeisen opintotuen. Luulin, että asia olisi sillä selvä, mutta ei. Onneksi eilen tajusin katsoa verkkopankkitietojani, jossa näkyy jo seuraavan päivän  tilille maksettavat tulot. Pieni paniikki iski, kun huomasin opintotuen maksun puuttuvan. Eipä auttanut kuin aloittaa soittelu opintotukilautakuntaan. Vaihteeksi puhelimeen vastasi niin tympeä nainen, että ihan ihmetytti moinen asiakaspalvelu. Jos sitä on omaan työhönsä leipääntynyt, niin ei sitä tarvitse asiakkaita palvellessa osoittaa! Samaisen naisen "loistokohtelua" sain viimeksi kestää, kun kävin syyskuussa asioimassa yo:n opintotukitoimistossa. Itse olen asiakaspalvelutyössä oppinut, että asiakkaita tulee kohdella niin kuin haluaisi itseänsä kohdeltavan. Jos saat kuraa niskaasi asiakkailta, niin ei sitä tarvitse henkilökohtaisesti ottaa. Joitakin ammattikuntia ohjaa vain tiukkalainsäädäntö, jota täytyy noudattaa.

Eilisestä kauhun hetkestä selvisin sillä, että itselläni oli vielä kesätyön säästöjä jäljellä. Niiden turvin sain maksettua vuokrankin ajallaa. Kai sitä nyt jotenkin elellään ennen kuin Kela maksaa viimeisen opintotukeni.

Toinen asia, mikä eilen alkoi rasittamaan on gradun ohjaus. Yliopistossa tavallisesti opiskelijoita kannustetaan valmistumaan mahdollisemman nopeasti. Mutta auta armias, kun ollaan graduvaiheessa, niin opiskelija saa yksin työstää graduansa. Harvemmin opiskelija saa ohjaajiltaan apua, kun sitä eniten tarvitsisi.Syynä on usein ohjaajien kiire ja tapaamisen järjestyminen tyyliin kolmen viikon päähän. Joten teeppä sitten siinä gradua eteenpäin, jos et saa ongelmakohtiin neuvoa hyvissä ajoin. Tämän vuoksi en yhtään ihmettele, jos joillekin gradu on iso koitos.

Toisaalta gradun ohjaajat voivat olla ns. huonona, jotka eivät tiedä gradussa tarkasteltavasta aiheesta yhtikäs mitään. Itse olen tutkinut tekeleessäni päihdetyötä ja yhdeksi ohjaajaksi sain lastensuojeluun perehtyneen henkilön. Joten voitte arvata, että kyseisen henkilön ohjaus ei ole ollut kovin kehuttavaa. Lähinnä olen saanut yleistä ohjausta ja hän on myötäilyt toisen ohjaajani kommentteja. Onneksi toinen ohjaajani on enemmän perehtynyt aiheeseeni. Hänen ansiosta olen jaksanut innostua aiheestani ja jaksanut työstää sen kalkkiviivoille asti. Joten kyllä hyvät ohjaajat vaikuttavat paljon siihen, koska gradu valmistuu. Tietysti aina voi pyytää apua muilta alan asiantuntijoilta, jos omilta ohjaajilta ei aikaa liikene tai tuntuu, että he eivät osaa vastata kysymyksiisi. Yliopistossa yksinkertaisesti on itse ajettava omia etujaan. Kukaan ei tule kyselemään perääsi, jos et itse toimi. Sama viidakonlaki pätee myös muualla elämässä kuin vain yliopistossa.

Eiköhän tuossa ollut tarpeeksi paasausta byrokratiasta ym.

Mahtavaa, kun viime yön aikana oli satanut Savoonkin lisää lunta. Itse nautin niin lumesta ja sen tuomasta valkeudesta maan päälle. Kummasti mieli piristyy, kun saa ihailla valkoista maisemaa. :)
Tässä aika meneekin mukavasti jouluhommien alkua odotellessa. Lisäksi odotan vastausta yhdestä työpaikasta, johon hain. Tosin pelkään, että mua ei vielä katsota päteväksi hakijaksi, kun ns. viralliset maisterin paperit puuttuu. :( Mutta toivotaan parasta...eikä elämä siihen kaadu, jos en heti saa töitä. Sittenpä ollaan työttömänä ja nautitaan toisenlaisesta elämästä. Tosin uskon siihen, että kyllä töitä tekevälle aina löytyy. Se on vain omasta asenteesta ja aktiivisuudesta kiinni...ainakin omalla alallani. :)

Nyt stoppaan ja haluan toivottaa oikein ihanaa joulun odotusta kaikille!